Det var absolut ikke det, David Jensin havde forestillet sig. At det bryggeri han i 2012 overtog skulle blive til et moderne bryghus med 15 ansatte, som brygger 500.000 liter øl om året. Det lille bryggeri Bryghuset Møn startede i meget små rammer i Luffes gård, hvor der kun blev solgt til dem der gæstede bryggeriet.
Det var absolut ikke det, David Jensin havde forestillet sig. At det bryggeri han i 2012 overtog skulle blive til et moderne bryghus med 15 ansatte, som brygger 500.000 liter øl om året. Det lille bryggeri Bryghuset Møn startede i meget små rammer i Luffes gård, hvor der kun blev solgt til dem der gæstede bryggeriet.
Det var det, David Jensin forestillede sig at Bryghuset Møn skulle, og det var det han købte sig ind i sammen med Thomas Stecher. Dengang havde de ikke fantasi til at forestille sig potentialet, og hvor stort Bryghuset Møn kunne blive.
“Vi fandt hurtigt ud af at det nødvendigt. Vi var nødt til at brygge meget mere øl, end det var muligt i Luffes gård,” siger David Jensin om, hvordan Bryghuset Møn stod og ledte efter nye rammer et år efter de nye ejere havde overtaget.
På det tidspunkt holdt både David og Thomas fast i deres fuldtidsbeskæftigelse som henholdsvis restauratør og ejer af et par lokale Shell tankstationer. Efter tre år måtte de sande, at det ikke var muligt at drive et bryghus på deltid.
“Hvis vi vidste, hvad vi ved i dag, så havde vi sikkert stadig gjort det. Men der har virkelig været mange ting, vi har skullet lære. Alt det vi troede var supernemt, har ikke været det. Og det har taget længere tid end vi troede,” siger David Jensin om de forgangne ti år som bryggeriejer.
I dag er bryggeriet ikke længere i Luffes gård, og ejerne bag har et klart mål om fortsat at vokse, også selvom de er nået langt. Der er både sket en tidobling af både omsætning og årlig produktion, og det mønske bryghus sælger øl i hele landet.
“Vi skal op på en million liter øl om året. Allerede nu kan brygværket klare en fordobling, men der hvor øllet skal gære og modne kræver en opskalering.”
Men det er også muligt i de nuværende rammer på Priorsvej i Stege.

“Vi har jo lige haft to år med corona, så det har jo haft temmelig voldsomme konsekvenser. Men vi valgte altså ikke at gå på kompromis med vores strategi.”
Medejer David Jensin | Bryghuset Møn
Ivan Luffes værk
Historien om Bryghuset Møn løber helt tilbage til 2005, hvor bryggeriet blev etableret af Ivan Luffe. Dengang blev det mønske øl solgt i en større formfaktor, end de gør i dag, og strategien den gang var helt anderledes end den nuværende.
David Jensin har med en lang baggrund inden for restaurationsbranchen og har været ejer af fire restauranter. Det var derigennem de nye bryggeriejere spottede deres hul i markedet. Bryghuset Møn leverer kun øl til restauranter, caféer og hoteller samt enkelte vinhandlere og specialbutikker i hele Danmark. Dog kan øl fra Bryghuset Møn købes i supermarkeder og i butikker på Møn.
“Det er lidt det samme som med vin på restauranter. Den vin du køber på restauranter, kan du ikke købe i supermarkederne. Det er lidt det samme med vores øl. Og det kan restauratørerne godt lide,” forklarer David Jensin.
Hvilke konsekvenser har det, at I specialiserer jer på den måde?
“Vi har jo lige haft to år med corona, så det har jo haft temmelig voldsomme konsekvenser. Men vi valgte altså ikke at gå på kompromis med vores strategi. Og det tror vi, at vi vil blive belønnet for på den lange bane. At vi ikke gik ud og gjorde det, vi sagde, vi aldrig ville gøre. Det tror vi, er den rigtige måde at gøre det på. Det handler om at holde fast. Og når det kommer til stykket, har det været et par fine år, der selvfølgelig ikke har genereret det, de skulle. Men vi er kommet ud med sorte tal på bundlinjen alligevel. Det har ikke været helt elendigt. Der var jo nogle måneder hen over sommeren, hvor der var åbent, og vi solgte enormt godt.”

“Den største udfordring var helt klart, at vi skulle udvide så meget.”
Medejer David Jensin | Bryghuset Møn
Den manglende brygmester
Hverken David Jensin eller Thomas Stecher ved noget om at brygge øl. Alting skulle læres fra bunden. Men det stod meget hurtigt klart, at ingen af dem ville være i stand til at have ansvaret for selve brygningen. Derfor var de afhængige af en kompetent brygmester, der kunne følge deres vision.
Da ejerparret overtog fulgte brygmester Sven Austel med. Den gamle brygmester var med på den nye linje, de nye brygejere kom med, hvor det handlede om mindre flasker og et fokuseret salg til restauranter, caféer og hoteller.
Men så skete det, at Sven Austel mødte en norsk kvinde og flyttede væk fra Møn. I dag er det Jacob Bille Carlsen, der har en baggrund hos blandt andet Harboe. De fleste af opskrifterne, har de holdt fast i.
“Det var ikke en helt nem opgave, for der er jo ikke så mange brygmestre i Danmark. Men han har været stærkt medvirkende til at udvikle det med nye øl og finde en den nye vej for Bryghuset Møn,” fortæller David Jensin.
Hvad er den største udfordring ved at drive et bryggeri?
“Den største udfordring var helt klart, at vi skulle udvide så meget. Og så at vi overhovedet ikke vidste, hvad det var, vi bevægede os ud i. Vi lavede noget helt andet før. Vi havde idéer og tanker. Men der er bare langt, når man bevæger sig ud i noget man ikke ved noget om.”
Hvordan gør man et bryggeri til en god forrretning?
“Det gør man ved at bygge et godt brand op. Det har vi haft held med. Og så gælder det om, ligesom så meget andet, at levere en ordentlig service og et ordentligt produkt. Og ved at sørge for at overholde sine aftaler. Så kommer man langt. Det er lige meget om man sælger øl eller snedkerer eller hvad man gør. Hvis man holder sine aftaler over for dem man samarbejder, så tror jeg, man kommer rigtig langt. Og det gælder i forhold til alt. Også priser.”

Ny medejer kommer til
I 2015 blev ejerkredsen i Bryghuset Møn udvidet. Her kom Kasper Bøgedal med på holdet. Selvom tre ejere kan lyde af meget, formår bryghusejerne at fordele ejerskabet og opgaverne helt naturligt imellem sig. Thomas Stecher tager sig af den overordnede drift og administration. Kasper Bøgedal står for salg til vinhandlere og specialbutikker, og David Jensin tager sig af salg til restauranter, caféer og hoteller.
Tilgangen af en ekstra ejer skal være med til at sikre, at Bryghuset Møn når målet om at ramme en million liter øl om året inden for de næste tre år.
Bryggeriet fortsætter med at udvikle sig. Det befinder sig i en branche, der er svær at forudsige, og derved at det svært at vide, hvor Bryghuset Møn er om fem år. Én ting er dog sikkert, ejerne og bryghuset vil blive ved med at udvikle sig, og hvis de selv kan styre det, skal det være i et roligt og sikkert tempo. Der er ingen visioner om ekstrem ekspansion.
“Men vi skulle gerne være større og stærkere, lyder det fra David Jensin.”