Bocart for fuld fart

af | 26. okt 2021 | Erhvervsnyheder, Iværksætteri

I den tidligere smedje på Sukkerfabrikken i Stege er der igen aktivitet. Der svejses, slibes og bukkes jern. Det er virksomheden Bocart, der siden november 2020 har fået gang i produktionen af de terrængående køretøjer for børn og voksne, der går under navnet Bocart.

Bag virksomheden står parret Thomas og Pia Kainø Jensen. Og at de i dag skulle stå som ejere af virksomheden Bocart stod ikke skrevet nogen steder, da de tilbage i 2017 skiftede adresse og flyttede til Møn.

Thomas Kainø Jensen fra Bocart

Men sønnens møde med ungdomsskolen i Stege blev afgørende.

”Vi flyttede til Møn i 2017 og der startede min søn på Bocart og Sorte Fingre på ungdomsskolen i Stege og der lærte vi Bocart at kende. Vi syntes, at det var en fantastisk lille virksomhed som vi godt kunne se trængte til nogen nye kræfter. Så det var egentligt udgangspunktet for at vi købte Bocart af den daværende ejer og grundlægger Bo i Ikast og flyttede det til Møn,” siger Thomas Kainø Jensen.

Købte Bocart i 2017

I oktober 2017 købte vi lager, navn og virksomhed – og flyttede det til Møn.

Bocart har siden 90’erne været en populær aktivitet på efterskoler, tekniske skoler, bosteder og ungdomsskoler og været anvendt til undervisning. Erfaringerne er gode, og legen med Bocarts har fasthold mange unge til at tage en erhvervsuddannelse.

Med flytningen til Møn blev grundstenen lagt til det der i dag er godt i gang med at udvikle sig til en vækstvirksomhed og med en særlig mission. Virksomheden tager med udgangspunkt i Unescos ”Man and the Biosphere” program grøn omstilling, bæredygtighed og samfundsansvar meget alvorligt.

”Vi har tænkt meget over hvordan vi kan bidrag positivt til vores lokalområde. En af ressourcerne på Møn er alle turisterne, og derfor har vi udviklet en plan for en turistattraktion på Møn, hvor turister kan køre Bocarts. Indtægten fra turisterne bliver brugt til at finansiere skoleforløb til de lokale skoler, hvor elever fra udskolingen kan komme ud og lære om elektronik, energi og mekanik,” siger Thomas Kainø Jensen.

Eco Race Parken, som den hedder, er udviklet som en klimavenlig og naturlignende park, hvor skoleundervisning, produktion af eldrevne Bocarts og underholdning for turister går op i en højere enhed. Den er planlagt til at skulle ligge på et areal ved siden af Møns genbrugsstation, men Bolig- og Planstyrelsen har indtil videre afvist projektet, da det ligger i en såkaldt kystnærhedszone. Vordingborg Kommune og alle øvrige myndigheder har sagt god for projektet.

Fra 0 til 8 ansatte

Bocart har i dag 8 ansatte og er på knapt et år gået fra nul til otte ansatte.

”Vi har været forkælet og begunstiget af at vi har kunnet tiltrække dygtige og engagerede medarbejdere, og det kan godt være fordelen af at ligge sådan lidt i udkanten, at hvis man kan skabe spændende arbejdspladser, så får man også dygtige ansøgere og medarbejdere,” siger Thomas Kainø Jensen, direktør for Bocart.

Virksomheden beskæftiger alt lige fra elektroingeniører, smede, mekanikere, markedsføring til salg og rengøring.

Ansat hos Bocart i Stege

Hvordan har det været at skabe sin egen virksomhed?

”Det er en drøm at kunne skabe sin egen arbejdsplads. Det er skidefedt at kunne placere sig her på Møn, hvor der er så dejligt at bo. Der sker en masse på Møn og der er en opadgående kurve, der sker noget. Vi var nogle af de første der flyttede ind her på Sukkerfabrikken, men nu har vi naboer på alle sider. Senest er der flyttet en glasdesigner fra Berlin ved siden af, så det er dejligt at være en del af noget, der begynder at blomstre,” siger Thomas Kainø Jensen.

Det har også haft stor betydning for tilblivelsen af Bocart, at det er sket i et område, hvor der er mange der tænker på at gøre ting på en måde, så det passer ind i den grønne omstilling. Selv har Bocart blandt mange ting udviklet en elmotor til Bocarten.

For Thomas Kainø Jensen er det vigtigt at lave en virksomhed, der gør det muligt at arbejde med grøn omstilling via den måde de arbejder på.

”Hvis man vil den grønne omstilling i verden, så er vi nødt til som virksomhed, at skabe muligheder for at mennesker hver dag kan gå på arbejde og være med til at finde på løsninger og bruge deres evner og tid på at finde de løsninger, der kan skabe grøn omstilling. Vi er alle sammen en del af løsningen og ikke bare en del af problemet,” siger Thomas Kainø Jensen, direktør for Bocart.

Vordingborg kommune er et godt sted

Bocart ligger i Stege i Vordingborg Kommune, og Thomas Kainø Jensen har et klart budskab til andre virksomheder, der overvejer at flytte til kommunen:

”Jeg vil anbefale alle der har en ambition om at lave virksomhed der er med til at sikre en grøn omstilling at de kigger på Vordingborg kommune og på Møn, fordi der en grøn dagsorden her og der en god hjælp til også at tænke forretningsmodeller i den retning,” siger Thomas Kainø Jensen.

Grøn cirkulær forretningsmodel

Bocart har en anderledes forretningsmodel end traditionelle virksomheder. Den er grundlagt med udgangspunkt i Unesco’s Man and the Biosphere program.

Forretningsmodellen er at man ikke kan købe Bocarts produkter – men i stedet kan man ”abonnere” på Bocarten for 1500 kroner om måneden.

”Vi leverer, servicerer og supportere Bocarten i al den tid, hvor du som kunde abonnerer på den. Når den ikke skal bruges mere – så siger man aftalen op og leverer den tilbage. Vi sætter den i stand, og bocarten sendes den ud til andre. Når den ikke kan mere bliver den skilt ad og genbrugt til andet,” forklarer Thomas Kainø Jensen.

Bocarten er konstrueret på en måde, så dele nemt kan skiftes ud og den kan holdes kørende i lang tid. Den er meget bæredygtig og har et lavt CO2 aftryk ifølge Thomas Kainø Jensen.

Thomas Kainø Jensen har et klart budskab til erhvervslivet i Vordingborg kommune:

”Helt generelt til erhvervslivet i Vordingborg kommune der vil mit bedste råd være at tænke grøn omstilling ind i forretningsmodellen på en måde hvor det ikke bare er greenwashing. Man skal virkelig gøre det rigtigt, og kigge på hvordan man vitterligt kan gøre en forskel i den grønne omstilling vi er i gang med og hvordan man kan påvirke sit lokalområde positivt via sin forretning,” siger Thomas Kainø Jensen.

Se video hvor Thomas Kainø Jensen fortæller om Bocart.

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev