Arcadia eFuels til Vordingborg havn

af | 16. feb 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Power-To-X, Vordingborg Havn

Arcadia eFuels mulige placering

(Det er på området, hvor havnen i øjeblikket er ved at blive udvidet at Arcadia eFuels skal ligge) Foto: Vordingborg Havn

Arcadia eFuels planlægger at etablere verdens første storskala power-to-X produktionsanlæg på Vordingborg Havn. Målet er at producere CO2 neutralt flybrændstof. Det har virksomheden meddelt onsdag morgen efter længere tids forhandlinger med Vordingborg Havn.

Arcadia eFuels ambitiøse milliardsatsning på produktion af CO2 neutralt brændstof til fly forventes at skabe 60 lokale arbejdspladser. Anlæget forventes være i drift i slutningen af 2024. Virksomheden har indgået et Letter of Intent med Vordingborg Havn og parterne forhandler i øjeblikket om en endelig lejeaftale på Vordingborg Havn.

Arcadia eFuels skal bruge strøm fra vindmøller, vand og CO2 til at producere CO2 neutralt brændstof til fly – en proces, som vi i den senere tid har lært at kende som et ”power-to-X” anlæg. Virksomheden skal producere såkaldt eFuel, der kan bruges i eksisterende flymotorer og eksisterende infrastruktur.

Anlægget er planlagt til at påbegynde byggeriet i 2023 og være klar til drift inden udgangen af 2024.

“Det er en fantastisk god nyhed for Danmark, for Vordingborg kommune og for den grønne omstilling, at Arcadia eFuels vælger Vordingborg Havn til at etablere deres første banebrydende Power-to-X produktionsanlæg for CO2 neutral flybrændstof,” siger Bolette Christensen.

Arcadia eFuels fremhæver i deres pressemeddelelse, at Vordingborg Kommune og Vordingborg Havns professionalisme i processen gjorde deres beslutning om hvor det første produktionsanlæg skulle placeres, til et nemt valg.

Administrerende direktør i Arcadia eFuels Amy Hebert

“Det her er stort og vi er utroligt stolte over at det er lykkedes os at tiltrække så stor og ambitiøs en virksomhed til Vordingborg kommune.”

Direktør Bolette Christensen | Business Vordingborg

Første af sin slags

“Jeg vil gerne takke kommunen og havnen i Vordingborg for den professionalisme, der gjorde beslutningen om placeringen i Vordingborg til et nemt valg,” siger Amy Hebert, administrerende direktør for Arcadia eFuels.

Power-to-X anlægget bliver det første og største af sin art i verden. Det sætter for alvor Vordingborg på den grønne omstillings verdenskort.

“Vi er meget stolte over at kunne offentliggøre, at vi har valgt Vordingborg Havn som placering til verdens første storskala eFuel-produktionsanlæg. Det er det første af sin art i verden. Vi har i Arcadia eFuels sat et ambitiøst mål om at bekæmpe klimaændringerne, og vi tager nu et stort skridt i retning af at vi kan producere CO2 neutral flybrændstof til luftfart inden for få år,” siger Amy Hebert fra Arcadia eFuels.

Virksomheden vil producere CO2 neutral brændstof til luftfarten. Dermed vil man gøre det muligt at opfylde statsminister Mette Frederiksens ambition om CO2 neutral flyvning i 2030.

Bolette Christensen grøn omstilling

“Dermed bliver Vordingborg kommune et stærkt grønt centrum for store kommercielle P-t-X anlæg, der er frontløbere på teknologi og størrelse indenfor produktion af CO2 neutrale brændstoffer til skibe og fly. Det vil give såvel den grønne omstilling som erhvervslivet i vores område et kæmpe boost i de næste mange år. Det er en gylden mulighed for at skabe et stort antal lokale arbejdspladser, øge bosætningen og udvikle et bæredygtigt lokalsamfund i økonomisk fremgang.”

Direktør Bolette Christensen | Business Vordingborg

Transportsektorens grønne brændstof

Med Arcadia eFuels ankomst til Vordingborg havn er der nu udsigt til to store virksomheder på havnen, der skal producere grønne brændstoffer til skibe og fly. Vordingborg Biofuel meldte sig på banen forrige år med produktion af grøn metanol til skibsfarten. Nu kommer Arcadia eFuels med produktion af CO2 neutralt brændstof til fly.

Det er også en stolt borgmester i Vordingborg kommune, der byder Arcadia eFuels velkommen.

“Vi byder Arcadia eFuels varmt velkommen til Vordingborg Havn. Jeg er på kommunens vegne stolt over at virksomheden har valgt Vordingborg, og det sætter en tyk streg under vores ambition om at vores område skal være Østdanmarks centrum for den grønne industri. Aftalen viser hvor vigtigt det har været at tænke fremsynet og udvide Vordingborg havn for at sikre at vi kunne tiltrække virksomheder af denne størrelse. Vi ser frem til et konstruktivt samarbejde med Arcadia eFuels i den videre planlægningsproces frem til produktionsanlægget kan stå klart i 2024,” siger borgmester Mikael Smed.

Borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed

Passer perfekt ind i strategien

Og det er netop de ambitiøse udviklingsplaner for Vordingborg Havn, der har banet vejen for yderligere en stor virksomhed til havnen. Det er en glad havnedirektør, der kommenterer på Arcadia eFuels valg af Vordingborg Havn.

“Vordingborg Havn er meget stolt og glad for at kunne byde Arcadia eFuels velkommen. I løbet af de seneste år har vi arbejdet hårdt for at skabe de perfekte faciliteter og betingelser for nye innovative virksomheder. Vores havnestrategien har et stærkt fokus på grøn omstilling, og Arcadia eFuels passer perfekt ind i denne strategi. Med endnu en grøn forretning på Vordingborg Havn, der skal skabe arbejdspladser og en stærk økonomi, bliver Vordingborg Kommune endnu mere synlig og styrker sine fremtidige muligheder for at huse miljøgrønne virksomheder,” siger Jan-Jaap Cramer, direktør Vordingborg Havn.

Download pressemeddelelsen her

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev