fbpx

Virksomheder ramt af ekstreme prisstigninger

19. maj 2022 | Erhvervsnyheder

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede producentprisindeks for varer steg med 37,4 % i april i forhold til samme måned sidste år. Det er den største prisstigning, der er registreret i statistikkens historie siden 2005.

Det kan blive endnu værre i løbet af sommeren, spår Dansk Erhverv.

Tore Stramer

”Det er rent ud sagt ekstreme prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket. Det gør kun ondt værre, at prisstigningerne er bredt funderet. Priserne på såvel råvarer, maskiner og energi er braget i vejret over det seneste år. Det er kombinationen af et kraftigt globalt opsving og et fortsat pres på de globale forsyningskæder, der har sendt virksomhedernes producent- og importpriser mod himlen. Dertil har krigen i Ukraine givet et yderligere løft til energipriserne og en række råvarepriser,” siger cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

Det er i udpræget grad prisen på energi, der er skudt i vejre

Markant stigende priser på årsbasis

Årsudviklingen på 37,4 pct. for det samlede producentprisindeks er især drevet af en stigning i energiforsyning på 274,7 pct., samt stigninger for både industri og råvareindvinding på hhv. 11,8 og 144,3 pct.

Disse hovedgrupper udgør hhv. 6,6, 88,1 og 4,6 pct. af det samlede producentprisindeks.

Producent priser stiger

Energipriser tordner op

Det er i udpræget grad prisen på energi, der er skudt i vejret.

Energiforsyning i det samlede producentprisindeks har de sidste mange måneder været kraftigt stigende på årsbasis. I de sidste 12 måneder har årsstigningerne været over 100 pct., og denne måneds stigning er også over 100 pct. med en stigning på 274,7 pct.

Årsstigningen for energiforsyning i importprisindekset er denne måned på 226,3 pct., hvilket er den 15. måned i træk med en årsstigning over 100 pct. Årsudviklingerne for energiforsyning skal ses i sammenhæng med betydelige bevægelser i de internationale priser for el og naturgas, som netop er afspejlet i denne branche.

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg