fbpx

Ucomposites gør verden grønnere

5. dec 2017 | Innovation, Vækst

Klimaforandringer står på dagsordenen, og miljøbeskyttelse og bæredygtighed bliver mere og mere vigtigt. Ucomposites på Bogø er med til at løfte opgaven med at finde nye og bedre metoder til at spare på ressourcerne.

Da Ucomposites i oktober modtog DI Sydsjællands initiativpris, var det en stor anerkendelse for mange års ihærdig indsats for at bygge virksomheden op.

”Det har været en lang rejse, og prisen er et klap på skuldrene. Det betyder meget, at andre har lagt mærke til arbejdet og synes, det er godt klaret,” siger Jakob Tholstrup, administrerende direktør i Ucomposites, som ses i midten på billedet fra prisoverrækkelsen.

Det kræver et ekstra gear at få en virksomhed i gang

Og det har bestemt været en lang rejse. En rejse, som begyndte i 2008 med en undren. Hvorfor bliver så meget  glasfiber i forbindelse med produktion af vindmøller kasseret? Det burde være muligt at genanvende det, mente Jakob Tholstrup – og det var det.

I første omgang blev det til en virksomhed i Cape Town, der leverede det glasfiber til bådindustrien, som ellers ville blive til overflødigt affald. Men på grund af større krav til sporbarhed kombineret med finanskrisen, som påvirkede bådindustrien voldsomt, var det nødvendigt at tænke nyt.

Nytænkningen blev i 2013 til en fabrik på Bogø. Men en lang proces var gået forud med rejser verden rundt for at indhente viden og udvikle forretningsideen. Jakob lægger ikke skjul på, at det til tider har været hårdt og har krævet vedholdenhed.

”Det har været op ad bakke, og pengene var ved at slippe op på et tidspunkt. Så er det, man skal finde et ekstra gear for at komme videre,” siger Jakob, og fortæller videre, at det blandt andet lykkedes med hjælp fra CAPNOVA. CAPNOVA er et investerings- og udviklingsselskab, der tilfører kapital til innovative iværksættere med gode ideer.

Også iværksætterne og forretningsmændene Hans Gabelgaard og Steffen Steffensen investerede i Ucomposites og har dermed en stor del af æren for, at virksomheden er, hvor den er i dag.

En eksportvirksomhed i stor vækst

Ucomposites eksporterer sine varer til blandt andet bilindustrien i Tyskland

Ucomposites eksporterer sine varer til bl.a. Tyskland, Frankrig og Italien

Ucomposites er dermed historien om en virksomhed med medarbejdere, der har arbejdet hårdt for succesen. Og den er nu en realitet med en vækst på 30-50 % om året og en eksportandel på 95 %.

Det er især bilindustrien i blandt andet Tyskland, Frankrig og Italien, som efterspørger Ucomposites’ produkter. Her kan man nemlig bruge glasfiberen til at producere lette og dermed energibesparende komponenter til biler, fx inderskærme, hattehylder og bagagerum.

Jakob ser gerne en udvidelse med fabrikker i USA og Sydeuropa. Men lige nu gælder det om at styrke virksomheden og skabe et solidt fundament at bygge videre på.

”Vi er stadig ikke i mål. I første omgang handler det om at blive større og fokusere på vores kerneopgaver. Vi skal tjene penge, så vi kan investere yderligere.”

Bidrager til fremtiden med grønne løsninger

Som Jakob siger, er produkterne, som Ucomposites fremstiller, ikke unikke i sig selv. Det unikke ligger i, at produkterne er baseret på genanvendt glasfiber. Dermed er Ucomposites med til at mindske affaldsmængden betragteligt, da glasfiberresterne fra vindmølleproduktionen ellers skulle deponeres.

Samtidig er produktionen med den genanvendelige glasfiber langt mere miljøvenlig. Produktionen af et tons glasfiber kræver 60 kWh timer, hvor forbruget er på 8055 kWh ved produktionen af nyt glasfiber. Desuden er C02-udledningen kun 60 kg, hvor den normalt på 1,9 tons.

”Vi producere ikke bare et tilfældigt produkt. Vi tager et affaldsprodukt, som kan bruges i en ny sammenhæng,” siger Jakob, som finder det miljømæssige element meget vigtigt:

”Det giver super meget mening, for på den måde er vi med til at bidrage til den grønne agenda ved at spare på ressourcerne,” slutter han.