Proplast henter manglende hænder blandt ny type udlærte

af | 16. sep 2024 | Erhvervsnyheder

Proplast i Præstø har i længere tid stået overfor voksende ordrebog og vækst. Det er ofte det, en virksomhed ønsker, men hvis det kniber med at finde kvalificeret arbejdskraft, kan det hurtigt blive en hovedpine.

Derfor har plastvirksomheden fundet en ny løsning på deres udfordring med at finde arbejdskraft. Indtil nu har produktionen primært baseret sig på plastmagerlærlinge, men dette vil ændre sig fra 2025. Proplast har besluttet af flytte fokus til en anden type lærlinge, nemlig procesoperatører.

”Procesoperatører har en god baggrund og har haft god tid på skolen, så de kan forhåbentlig give noget mere viden til vores ufaglærte og styrke kvaliteten i vores virksomhed,” siger produktionschef i Proplast, Stig Pedersen.

Proplast producerer og ekstruderer slanger, spiraler, rør, profiler og bånd i plast i høj kvalitet. Derudover specialiserer sig virksomheden sig også i rådgivning og dokumentation.

Og der er en helt simpel grund til, at Proplast forsøger sig med procesoperatører frem for plastmagerlærlinge. Plastmageruddannelsen kan kun tages i Jylland, og derfor har virksomheden haft store problemer med at tiltrække plastmagerlærlinge til Præstø.

”Der er ikke nogen elever fra skolen i Jylland, som tager til Sjælland. De elever, jeg har rekrutteret nu, er faktisk fra vores egen virksomhed, der er startet som ufaglærte og gerne vil være lærlinge,” forklarer Stig Pedersen.

Men de ufaglærte skal stadig til Jylland for at blive udlærte plastmagere. Det afholder mange fra at gå i gang og her tilbyder procesoperatøruddannelsen andre muligheder.

Siden januar 2024 har det været muligt at starte på procesoperatøruddannelsen i Vordingborg hos ZBC på uddannelsens grundforløb.

Der går syv procesoperatørelever på den nye uddannelse i Vordingborg, og Morten Hansen Suhr, der er uddannelsesleder på procesoperatøruddannelsen hos ZBC, forventer, at de alle vil få en læreplads. Men når virksomhederne kigger uden for kommunegrænsen, kan der være gode muligheder, hvis man er interesseret i at følge Proplasts eksempel.

“Procesoperatører har en god baggrund og har haft god tid på skolen, så de kan forhåbentlig give noget mere viden til vores ufaglærte og styrke kvaliteten i vores virksomhed.”

Stig Pedersen | Produktionschef, Proplast

Direktør og ejer hos Knudsen Extrusion Peter Rosenkrands

Procesoperatører mangler lærepladser

Ét af de helt store problemer for procesoperatøreleverne er faktisk, at de ikke kan få lærepladser. Mange af lærepladserne befinder sig nemlig på Lolland og Sydsjælland, men virksomhederne ønsker lokale medarbejdere, og dette har ikke været muligt at skaffe fra uddannelsesinstitutionerne.

”Vi har 80 procesoperatørelever i Roskilde lige nu, der mangler en elevplads, og Next i København har over 100. Og i Kalundborg er der også 50 til 100 nu, der mangler en elevplads,” siger uddannelsesleder på procesoperatøruddannelsen Morten Hansen Suhr.

Derfor er det et stort potentiale for at få udlærte hænder i éns virksomhed, hvis man kan bruge procesoperatørens kompetencer. En procesoperatørelev lærer at betjene og overvåge produktionsanlæg samt sikre, at en produktion kører som den skal. De arbejder ofte med industriproduktion og kvalitetssikring samt analyse af kemiske og fysiske processer.

Og virksomhederne kan desuden være med til at styrke den grønne omstilling, når de tager procesoperatørlærlinge ind. Procesoperatørerne er blandt den arbejdskraft, der er stort behov for, hvis Danmark skal nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent. Det viser en analyse fra tænketanken Concito fra 2023. Den forventede jobefterspørgsel frem mod 2030 forventes at stige fra 30.000 til 50.000 nye jobs årligt som følge af både CO2-afgiften og investeringer i grønne teknologier. Hovedparten af disse jobs vil tilfalde personer med en erhvervsuddannelse.

“Jeg synes, at det er superspændende at have lærlinge og være med til at vise dem en vej frem i livet og lære dem noget. Derfor tager vi så mange unge mennesker ind i virksomheden, som vi kan.”

Stig Pedersen | Produktionschef, Proplast

Direktør og ejer hos Knudsen Extrusion Peter Rosenkrands

Proplast udlærer

Proplast er netop blevet godkendt til at have fem procesoperatørlærlinge, og de første forventes at kunne starte i 2025. Stig Pedersen ønsker også at besøge uddannelsesinstitutionen for at se procesoperatørelevernes skoleforløb og samtidig vise, at Proplast kunne være en mulig læreplads for dem.

Det er dog ikke uden grund, at Stig Pedersen ønsker lærlinge i sin produktion, og det er bestemt heller ikke nyt for Prolast at arbejde med mennesker under uddannelse.

”Jeg synes, at det er superspændende at have lærlinge og være med til at vise dem en vej frem i livet og lære dem noget. Derfor tager vi så mange unge mennesker ind i virksomheden, som vi kan,” lyder det fra Stig Pedersen.

Kort om Proplast A/S

Proplast A/S er en dansk virksomhed beliggende i Præstø, der specialiserer sig i fremstilling af plastprodukter såsom ekstruderede slanger, rør, fladbånd og profiler. De producerer både traditionelle og specialdesignede plastløsninger med fokus på bæredygtighed, kvalitet og genanvendelighed. Deres produkter bliver brugt i flere industrier, herunder olie og gas, medicinalbranchen, fødevareindustrien samt bilindustrien. Proplast har også en stærk international tilstedeværelse med eksport til over 35 lande verden over.

Virksomheden prioriterer miljøvenlige processer og er certificeret efter ISO 9001 og ISO 14001, hvilket sikrer kvalitet og reduceret miljøpåvirkning i deres produktion.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev