Mønsk vinproducent vil producere Nordeuropas bedste bobler

af | 5. maj 2022 | Erhvervsnyheder, Iværksætteri

Mens Hans Christian Ambjerg var direktør i den internationale virksomhed DSM, boede han dels i Frankrig og ejede en lille vingård. Drømmen var en dag at skifte spor og blive den mønske vinproducent på fuldtid. Men efter en årrække, hvor han sammen med hustruen Tina Ambjerg havde opbygget en virksomhed, der producerede 20.000 flasker vin om året og havde fem ansatte, var han havnet i et dilemma.

Han havde ikke længere lyst til at bo i Frankrig.

“Vi fandt simpelthen ud af, at vi var mere danske, end vi lige gik og troede,” siger Hans Christian Ambjerg om tiden lige inden, han sammen med Tina Ambjerg valgte at sætte den franske vingård og virksomheden til salg.

Drømmen om at blive vinbonde hang stadig ved. Den sad i ham. Derfor skulle de to ting forenes: at bo i Danmark og være vinbonde. En mand som Hans Christian Ambjerg kaster sig ikke bare sådan ud fra det trygge og håber på det bedste.

Han undersøgte potentialet for at dyrke vin i Danmark og var rundt i hele landet for at finde de absolut bedste marker. Midt i sin søgen stødte han på noget uventet.

“Her på Vestmøn er der altså potentiale for at lave noget af det bedste mousserende vin i hele Nordeuropa.”

Sådan blev det altså til at Hans Christian og Tina Ambjerg i 2019 bosatte sig i Røddinge på Vestmøn og etablerede virksomheden Brut de Møn.

De vil lave mønsk mousserende vin i verdensklasse.

Den mønske vinproducent Hans Christian Ambjerg og hustru Tina Ambjerg

“Man siger goddag til vinplanten 20 gange i løbet af en sæson.”

Ejer Hans Christian Ambjerg | Brut de Møn

Vinbondeingeniøren

Hans Christian Ambjerg er uddannet civilingeniør i kemi og har primært arbejdet med bioteknologi. Desuden har han HD i økonomi og har taget en MBA. I mere end 30 år har den mønske vinproducent arbejdet i fødevare- eller fødevareingrediensvirksomheder.

Da parret flyttede til Røddinge, var det meningen begge to skulle være fuld tid på Brut de Møn. Men der gik knap et halvt år før Hans Christian fik tilbudt job i DLFs roefrøafdeling, DLF Beet Seed som CEO. Derfor er det i dag kun Tina Ambjerg, der er fuldtidsvinbonde på Vestmøn. Hans Christian er dog stadig medvirkende i driften.

Hvad kræver det at drive en vingård?

“Jeg er opvokset på en gård med planteavl. Meget af det arbejde var hårdt, men man kunne klare meget af det med en traktor. Vinproduktion er manuelt arbejde. Man siger goddag til vinplanten 20 gange i løbet af en sæson. Jeg ser planterne rigtig meget, og de skal passes. Det er lidt som éns små børn. Jeg plantede alle 18.000 planter selv. Så det kræver hårdt, manuelt arbejde at have sådan et sted.”

Hans Christian Ambjerg dufter til vinen

Bourgognevin

Hans Christian og Tina Ambjergs franske vingård lå i landsbyen Sampigny-les-Maranges. 15 minutter derfra ligger Montrachet-skråningen, der producerer noget af det mest eftertragtede og kostbare hvidvin i hele verden. Montrachet jordene i Bourgogne når ubetalelige højder på grund af jordbundens unikke sammensætning, der bidrager til vinens helt unikke karakter. Det som på fransk kaldes terroir.

Vingården i Sampigny-les-Maragnes hed Domaine de l’Étoile Noire. Den sorte stjerne. Her producerede Hans Christian og Tina Ambjerg både rød- og hvidvin. Da parret rejste fra Frankrig, medbragte de naturligvis også vinen, som er blevet solgt gennem en dansk distributør og Vinhuset i Stege på Møn.

“Det er gået ekstremt godt. Der er ikke så meget tilbage, hvilket jo er lidt ærgerligt. Men det er nok også det, der kan karakteriseres som et luksusproblem,” fortæller Hans Christian Ambjerg.

Udover de flotte salgstal er Domaine de l’Étoile Noire-vinen også blevet godt anmeldt.

Hvordan gør man en vingård til en god forretning?

“Der er et citat, der siger: ”man drømmer om at lave vin om til penge, men de fleste laver penge om til vin”. Man skal have passion med i det. Det kan godt blive en god forretning, men man skal op i vis størrelse. Og så må man ikke lave fejl. Du skal vide, hvad du gør, så dine druer modner korrekt hvert eneste år. Og så skal man gøre sig umage med hensyn til fermentering og lave et kvalitetsprodukt, så du får gensalg. Det er ikke nok at sælge sit produkt en enkelt gang. Kunderne skal sætte pris på dit produkt så de kommer tilbage og køber igen.”

Vinproducent Hans Christian Ambjerg ved Brut de Møns facade

“Det er helt vildt, og burde ikke kunne lade sig gøre.”

Ejer Hans Christian Ambjerg | Brut de Møn

Mønsk vinpotentiale

På Vestmøn er der også helt særlige jordforhold. Jorden er sandet, med lidt kalk, og det er perfekt for vinplanterne. De elsker de hårde vilkår.

Hans Christian Ambjergs vinmarker på Vestmøn skråner ned mod og ligger helt ud til vandet. Den unikke placering øger solens effekt med op til 30 procent. Når man oveni tillægger, at der på Møn er exceptionelt mange soltimer i løbet af et år, så svarer mikroklimaet på Brut de Møns vinmarker til det sydlige Tyskland og den nordlige del af Frankrig.

I den del af verden har druerne det godt.

God vin kræver perfekte druer. Og druerne har det overraskende godt på Vestmøn, hvor de vokser og modner, præcis som de skal. Den mønske vinproducent forventede ikke, at han kunne høste allerede to år efter vinstokkene var plantet. Men sidste år var der så mange modne druer på de unge vinstokke, at den mønske vinbonde besluttede sig for at høste.

“Det er helt vildt, og burde ikke kunne lade sig gøre. Høsten var exceptionelt god, selvom året ikke var særligt godt,” siger Hans Christian Ambjerg om den uventede mængde druer, der kunne høstes seks uger før resten af vin-Danmark.

Faktisk kunne han allerede se, da han havde plantet de første tyske vinstokke, at de voksede rigtig godt. Derfor besluttede han sig for at prøve nogle mere krævende sorter. Chardonnay er en meget kendt og populær druesort, der er kendt for at trives varmere steder end i Danmark, og det er den sort, der dominerer de hvide vine fra Bourgogne. Det burde ikke være muligt, men de Chardonnaystokke Hans Christian har plantet på sin mønske vinmark vokser flot og kraftigt.

Ejerne af Brut de Møn forventer at kunne producere 5.000 flasker i år. Det lyder måske ikke af meget, men udgangspunktet sætter det i perspektiv.

“Vi havde slet ikke forventet nogen høst overhovedet.”

Vinproducent håber på flere mønske vingårde

Eksperimenter

Den mønske vinproducent er stadig på et relativt tidligt stadie. De eksperimenterer både med hvilke vinplanter, der skal være på markerne, og hvordan selve vinen skal produceres og lagres.

“Vi skal på kort tid finde de rigtige vinsorter, der giver mening her på Vestmøn. Hvor man i lande som Frankrig og Tyskland har brugt hundredvis af år på at finde de rigtige sorter og kloner. Det skal vi gøre på rekordtid, for det er mange penge, der er investeret.

Når Brut de Møn finder den gyldne formel og er i fuld drift, regner Hans Christian og Tina Ambjerg med at kunne producere mellem 15.000 og 20.000 flasker alt efter hvor gode årene er.

Vi er ved at finde ud af hvilken gær, vi gerne vil bruge og hvilken fermenteringstemperatur, der er den optimale, og hvordan vores forskellige druer skal blandes. Så vi får en smag, der er så tæt på en super champagne som muligt. Det er det, der er målet. Det skal være topklasse mousserende vin,” forklarer den mønske vinbonde.

Vinproducent laver mousserende vin på Møn

Vinproduktion er god for økonomien

I 2001 blev Danmark officielt godkendt af EU til at fremstille og sælge vin med erhvervsmæssigt formål. Dermed er det næsten Europas nordligste vinområde og ét af de yngste. Ifølge Hans Christian Ambjerg er vinpotentialet på Møn er meget interessant. Der følger mange positive afledte effekter med vinindustrien.

“Det kan lade sig gøre, fordi du skaber relativt meget værdi på et lille areal,” forklarer Hans Christian Ambjerg. På en hektar god vinjord kan en dygtig vinbonde producere 4.000 flasker om året.

Der skal ikke kun ses på produktet, når værdien af en vinproduktion tages i betragtning. Der følger ofte en stor vækst i turisme, hvis et område udmærker sig i vin-verdenen. Det skaber arbejdspladser både inden for turisme, og for dem der skal sælge vinen. Allerede nu bruger Brut de Møn lokal arbejdskraft ved høstning og pleje af vin-marken.

Men det er stadig relativt svært at etablere sig som vinbonde i Danmark. Især fordi vin-økosystemet halter. Der mangler erfaring inden for en række punkter. I Bourgogne er det ligetil at hyre folk, der ved, hvordan vinplanten skal klippes, og man kan nemt finde leverandører af udstyr og materialer. Det findes endnu ikke i tilstrækkeligt omfang i Danmark, men det er på vej.

“Det er det, vi også gerne vil være med til. Nemlig at skabe ekspertise indenfor de forskellige vinområder her på Møn og i regionen. Vi håber, der kommer flere vinproducenter hertil. Så vi kan skabe et “vin økosystem” med passionerede og dygtige folk.”

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev